Scrieri I - Sf. Neofit Zavoratul

Format: 16.5x24.5 cm
ISBN: 978-606-666-420-2
Status: in stoc

Scrieri I - Sf. Neofit Zavoratul

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Editura Doxologia

Opera sfantului este impresionanta, atat prin dimensiuni, cat si prin continut si cuprinde in noua editie critica cinci volume mari (al saselea contine indici pentru intreaga opera), fiecare volum insumand peste 400 de pagini.  Cercetatorii actuali il considera pe Sfantul Neofit drept cel mai prolific autor bizantin din secolul al XII-lea dupa canonistul Teodor Valsamon.  Primul volum cuprinde doua opere importante: o talcuire la poruncile Domnului Hristos din Predica de pe Munte, intitulata Zece cuvinte despre poruncile lui Hristos, prima sa scriere, in ordine cronologica, si o a doua lucrare intitulata Cincizeci de capete (Pentikontakefalon), unde abordeaza teme biblice si teologice, precum rabdarea lui Iov, caderea protoparintilor, pacatul lui Cain, avem aici si o exegeza la Cantarea Cantarilor in viziune eschatologica, meditatii asupra mortii, etc.

Pret: 65.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Carti scrise de acelasi autor

  • Pe doua dintre chipuri sfintite, care si-au lasat pecetea in viata Bisericii si care au trait in aceeasi vreme, le vom cunoaste in aceasta carte. Pe mai-marele melozilor si imnografilor, Sfantul Ioan Damaschinul, care este si cel mai mare dogmatist al Bisericii noastre, si pe Sfantul Cosma, episcop de Maiuma, din Palestina, un melod si imnograf la fel de insemnat, ce ne vorbesc foarte des, fara sa ne dam seama, prin sfintele slujbe ale cultului nostru.
   Mai mult decat orice, la participarea totala a credinciosului la cult contribuie mestesugurile iconografiei si imnografiei
   In ambele mestesuguri s-a distins, dupa cum vom vedea, Sfantul Ioan, care prin bunavointa lui Dumnezeu a trait multi ani impreuna cu Sfantul Cosma in casa parinteasca a primului si in Lavra Sfantului Sava. Acest fapt ne permite sa presupunem ca au conlucrat si la modelarea muzicii bisericesti si au influentat, dupa cum stim, determinant, tonalitatea ei.
   Insa un domeniu si mai important in care a actionat mult-talentatul Damaschin a fost Teologia si indeosebi Dogmatica, pe care a sistematizat-o ca stiinta si totodata a folosit-o in infruntarea marilor erezii ale vremii lui, mai ales a iconoclasmului. In aceasta l-a intrecut pe fratele sau adoptiv, Sfantul Cosma, care insa in domeniul imnografiei nu este considerat mai prejos decat Ioan, de vreme ce Biserica i-a dat si prenumele de „melodul” sau „imnograful”.

watch series