Jurnalul ultimului duhovnic de la Optina. Viu este Domnul si viu este sufletul tau

Format: 13x20 cm
ISBN: 978-973-136-758-3
Status: in stoc

Jurnalul ultimului duhovnic de la Optina. Viu este Domnul si viu este sufletul tau

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Sophia
Numar de pagini: 320

Dintre cele trei caiete ale lui Nikolai Beliaev (1888‑1931), viitorul ieromonah Nikon și ultimul duhovnic al Mănăstirii Optina înainte de închiderea ei în 1927, canonizat în 1996, s‑a păstrat numai unul, din care lipsesc paginile de început. Însă și numai pe temeiul textului păstrat ne putem alcătui o imagine grăitoare a căutărilor vi­itorului stareț, a primilor lui pași în viața ascetică, a extraordinarei legături dintre el și îndrumătorul său duhovnicesc.
Înaintea cititorului se înfățișează două chipuri stră­lucitoare: egumenul și duhovnicul schitului Optinei – Cuviosul Varsanufie și, pe de altă parte, tânărul căutător al Adevărului, hotărât să meargă pe calea cunoașterii Lui nu doar cu rațiunea, ci și cu fapta.
Cugetările din jurnal ale viitorului mare duhovnic și cu atât mai mult povețele Starețului Varsanufie reprezintă una dintre ultimele pagini ale nepreţuitei tradiții ascetice ortodoxe: a luptei cu patimile, a lucrării poruncilor evanghelice, a rugăciunii…
În ediția de față, acestei rare mărturii i se adaugă câteva cuvinte de învățătură ale Starețului, care ne ajută să‑i înțelegem deplina însemnătate pentru creștinii trăitori în lumea de astăzi.

Ediția de fața face parte din volumul "Jurnalul ultimului duhovnic de la Optina" apărut la Editura Sophia în 2005.

Pret: 25.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • Cuvintele calde și neprefăcute ale Sfântului Ambrozie al Optinei, izvorâte din preaplin de dragoste și împreună-pătimire, mângâie cu delicatețe inima întristată, tămăduiesc cu pricepere sufletul copleșit de multele necazuri ale lumii, dau nădejde deopotrivă celor ce se nevoiesc cu statornicie și celor mai neputincioși, descoperă înțelesuri adânci, pline de lumină, ale cântărilor din marile praznice ale Bisericii. Mai presus de toate însă, îi fac părtași pe toți cei care le citesc la marea și negrăita bucurie a Nașterii și a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, aprinzând dorul de Dumnezeu și de Împărăția Lui cea neclintită chiar și în omul adeseori ispitit de îndoiala și de relativismul vremurilor de azi.
      „Dacă creștinul, sârguindu-se, după putere, spre plinirea poruncilor lui Hristos, se întrarmează totdeauna, întru credință și nădejde, cu Rugăciunea lui Iisus și cu semnul Sfintei Cruci, atunci trece fără frică și fără de primejdie nu doar de întâmplările cele întristătoare și anevoioase din această viață, ci și de vămile prin care va să treacă sufletul după moarte. Dacă ne împărtășim cu credință și fără de osândă cu Trupul și Sângele lui Hristos, toate vicleșugurile dușmanilor noștri netrupești care ne necăjesc rămân nelucrătoare și deșarte. Mila lui Dumnezeu înconjoară și ocrotește pe creștinul care se silește, după putere, spre plinirea poruncilor lui Hristos și spre pocăință, și nu numai în toate zilele sale pământești, ci și în clipa trecerii lui spre viața cea viitoare, spre a-l face să locuiască în casa Domnului cea cerească, în vecii cei nesfârșiți.”
      Sfântul Ambrozie al Optinei

    • Patriarhul Pavle a fost o adevărată lumină duhovnicească. El a arătat prin pilda sa cum să ac­­ţio­nezi şi la ce să aspiri în vârtejul ispitelor vieţii, cum se cuvine să crezi în veşnicia Binelui şi care este calea spre ea. Era în strânsă legătură cu cerul, a fost trăitor al cerului pe pământ. Și totuşi, unul dintre noi. 
      Cuvintele Patriarhului Pavle sunt pătrunse de teologia or­­to­­doxă, de înțelepciunea sa, de o mare experiență duhovnicească; ele conțin lecţii de folos pentru suflet, lecţii care arată unde duc drumurile cele largi ale vieţii și unde duc cărările ei înguste. Cuvântul lui este lapidar și clar, bine gândit – cuvânt care ne renaște. Îl îndeamnă pe om, care adeseori este fermecat de vana şi neîntemeiata sa cunoaştere şi luminare, însă îndepărtat de izvorul adevărului, să se țină de rădăcinile sale, de obârşia sa, de cunoașterea duhovnicească, să nu se abată de la adevărul cel veşnic. 
      Statura duhovnicească a Patriarhului Pavle n‑a putut și nu poate rămâne ascunsă. Aşa stau lucrurile când e vorba de oamenii mari, înmiresmați de sfințenie, cu plinătate de har, din ale căror cuvinte te poţi adăpa și hrăni duhovniceşte, de la care ai ce învăța, care ar trebui să ne fie cu adevărat pildă. Dintr‑un asemenea om strălucește sfințenia, fiindcă sfințenia nu se poate ascunde. Așa cum nu se poate ascunde cetatea când stă pe un vârf de munte. Ase­menea oameni sunt cu adevărat lumina lumii (Matei 5, 14). 

watch series