Comori duhovnicesti din Sfantul Munte Athos

Format: 13x20 cm
ISBN: 973-7952-53-7
Status: in stoc

Comori duhovnicesti din Sfantul Munte Athos

1 recenzii (nota 5.0)

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Egumenita
Numar de pagini: 444

Aceste scrieri sunt rezultatul mai multor ani de nevointe in practicarea a ceea ce Sfintii Parinti au lasat drept mostenire duhovniceasca monahilor si nu numai. 
"Cuvintele Avvei Efrem deshid inima spre rugaciune pentru ca ele purced din rugaciune. "
 
CUPRINS 
Prolog la editia în limba engleză 

Capitolul I 
Despre mântuire si rai 

Capitolul II 
Despre necazuri, suferinte si osteneli 
Despre boală 

Capitolul III 
Despre păcat, pocâintă, întristare duhovnicească si lacrimi 
Despre spovedanie si povătuire duhovnicească 

Capitolul IV 
Despre monahism, feciorie si curătie 
Despre lume si familie 

Capitolul V 
Despre ascultare, neascultare si tăierea voii 
Omilii despre ascultare 
Ascultarea monahală 
Ascultarea patristică 
Omilie despre constiintă si ascultare 
Exemple cu privire la ascultare 
Despre respectul si dragostea fată de Bătrâni 

Capitolul VI 
Despre aducerea aminte de moarte, iad si Judecata de apoi 

Capitolul VII 
Despre patimi 
Despre războiul trupesc 
Despre mânie 
Despre războiul cu demonii 
Despre lupta duhovnicească 


Capitolul VIII 
Despre lasitate si nepasare 
Despre tărie, curaj si lepădare de sine 

Capitolul IX 
Despre osândire 
Despre tăcere, grăirea în desert si îndrăzneală 


Capitolul X 
Despre mândrie, învinuire de sine si smerenie 
Pasaj dintr-o omilie „Despre smerenie" 

Capitolul XI 
Despre dragoste si iertare fată de frati 

Capitolul XII 
Despre încercări si ispite 

Capitolul XIII 
Despre credintă, nădejde si răbdare 

Capitolul XIV 
Despre gânduri, năluciri si neatentie 

Capitolul XV 
Despre rugăciune si trezvie 
Despre rugăciunea mintii si a inimii 
Omilii despre rugăciune 
Despre trezvie si rugăciunea mintii 
Arta rugăciunii 
Despre metoda practică a rugăciunii mintii 
Calea spre rugăciunea neîncetata 
Povete patristice despre rugăciune 
Antologie a rugăciunii mintii 

Capitolul XVI 
Despre contemplatie 

Capitolul XVII 
Despre dragostea si smerenia lui Dumnezeu, despre har si despre frica de Dumnezeu 

Capitolul XVIII 
Despre dumnezeiasca Liturghie si Sfânta Impărtăsanie 

Capitolul XIX 
Despre cei adormiti 

Pret: 25.20 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • Dacă deschidem Biblia, aflăm în paginile ei diverse forme literare: poezie falnică, maxime scurte, acte legislative, relatări istorice, imnuri înălțătoare, predici amănunțite, tratate teologice, epistole personale, vedenii profetice și multe altele. Toate acestea i-au ajutat pe autorii biblici să aducă la cunoștința cititorilor lor glasul lui Dumnezeu, Care le vorbea despre valorile veșnice și imuabile. Iisus Hristos a comunicat și El cu oamenii în mod diferit. A propovăduit în sensul clasic al cuvântului, i-a învățat prin exemplul propriu, le-a răspuns la întrebări și le-a relatat povestiri pe care le numim parabole.

      Când venim la biserică în fiecare duminică, auzim în cadrul Liturghiei pericopele evanghelice, o parte semnificativă a lor fiind constituită tocmai din astfel de texte expresive și memorabile. Ele ni se par simple și pe înțeles, însă nu încetăm să descoperim noi și noi profunzimi de bogăție duhovnicească, dacă pătrundem în tâlcul lor cu mai multă străduință. La baza acestei cărți se află predici, convorbiri catehetice și materiale apărute în urma întâlnirilor cu auditorii dintre cele mai diverse. Nu aveți în față un comentariu exegetic științific, ci niște reflecții referitoare la textele splendide și multilaterale care au avut un rol important în misiunea lui Iisus Hristos și își păstrează actualitatea în viața Bisericii Sale.

    • Romanul pe care îl ții în mână, iubite cititor, a fost scris de condeiul expresiv al veșnic pomenitului monah Gherasim, în lume profesorul universitar Stelianos Papadopoulos. Este unul dintre textele literare pe care le-am găsit în biroul lui după plecarea la Domnul, pe care le-a ținut ascunse și nu le-a publicat niciodată. Nu se știe de ce. Poate că unele din personajele descrise, care i-au povestit întâmplările, n-au vrut să fie publicate înainte de moartea lor. O povestire simplă, încântătoare și atrăgătoare, ce are ca erou principal un mic refugiat infirm din Asia Mică, al cărui sfârșit depășește orice morală omenească.

      Îl văzu pe Panaiotakis într-un ținut frumos. Cu aceleași trăsături urâte, doar că acum părea foarte frumos și chipeș. Avea o blândețe care putea domestici și lupii, și șacalii, și oamenii. Panaiotakis zâmbea și îmbrățișa pe toată lumea și pe tanti Maria. Se apropie de ea fără să calce pe pământ. Îl purta un mic nor luminos. Se opri în văzduh și îi spuse cu blândețe negrăită: „Îți mulțumesc pentru pomenire, tanti Maria, îți mulțumesc foarte mult!”.

      Tulburarea și bucuria o umplură pe tanti Maria, de parcă ar fi atins-o însuși Dumnezeu cu mâna Lui. Însă nu apucă să facă nimic, să se miște, să vorbească, să se dezmetecească, și Panaiotakis păru că pleacă. Se pierdu doar pentru o clipă și tanti Maria văzu că apare ceva nemaivăzut, un car minunat și îmbrăcat în lumină. La orizont se ivi un nor uriaș, foarte alb, luminos ca aurul curat. Lumina lui era foarte puternică, dar nu te orbea. Doar te înfășura și te simțeai și tu luminos, strălucitor, plin de iubire… Norul uriaș se rostogolea cu viteză, dar tu îl vedeai mult timp cum trece. Și în el avea carul. Carul era tras de patru cai albi și înaripați. Cai atât de bălani și de mândri nu mai fuseseră văzuți. Zburau de nu atingeau pământul și aveau ceva din ceea ce au îngerii: putere, frumusețe, mișcare suplă. În potcoavele lor strălucea aurul, hamurile și curelele… toate din aur și argint. Iar pe ei, presărate din loc în loc, franjuri aurii care fluturau pe cerul strălucitor. Trupurile lor puternice și lucioase sfâșiau norul, iar picioarele lor îndoite tăiau atmosfera și străbăteau spațiul. Dacă e să vorbim și despre carul pe care-l trăgeau caii, acesta nu poate fi descris. Depășea hotarele frumuseții și strălucirii. Ce bogăție, ce strălucire, ce puf pe scaune…! Scări din aur, șiruri de mărgăritare de jur-împrejur, care străluceau și orbeau universul. O bucurie a ochilor, o beție nespusă, pe care nici n-o poți visa… Un asemenea car minunat trecea prin fața ei. Iar în mijloc… da, în mijlocul lui era Panaiotakis! Divinul și blândul Panaiotakis! Tanti Maria nu se înșela. Panaiotakis stătea în mijlocul carului. Avea și cocoașa, și umflătura din piept. Dar nu arătau urât. Strălucea întru totul, râdea cu totul, iubea cu totul. Lumina ieșea din chipul, din trupul, din picioarele lui, de peste tot… dar nu orbea, după cum nici priveliștea lui nu orbea. Venea și se întindea deasupra ta și deveneai bucurie, lumină, iubire, precum Panaiotakis. Aflată în această stare, tanti Maria putu șopti:

      — Tu ești, Panaiotakis?

      Și auzi blând:

      — Da, tanti Maria, eu, pribeagul!

      — Dar cum de le ai pe toate acestea? îl întrebă ea.

      Iar pribeagul îi răspunse tandru:

      — E, nu fi mirată… și jos, pe pământ, deseori așa eram, dar voi acolo nu mă vedeați…

watch series