Raspunsurile unui batran la intrebarile ucenicului

Format: 13x20 cm
ISBN: 978-606-550-455-4
Status: in stoc

Raspunsurile unui batran la intrebarile ucenicului

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Egumenita
Numar de pagini: 88

Ce este iubirea de sine, cum apare ea în om și cum se poate distruge?

Bătrânul: Iubirea de sine sporește în noi din cauza lipsei cunoașterii de sine, ea este respectul exagerat de sine și crește în suflet din pricina neatenției noastre față de sine și a atenției față de laudele măgulitoare ale oamenilor; rădăcina ei este mândria, inerentă naturii noastre vătămate. Iubirea de sine se poate distruge prin aducerea aminte de moarte, prin cercetarea cu atenție a propriilor tale fapte, dar cel mai mult prin cugetarea la Înfricoșata Judecată a lui Dumnezeu.

Pret: 4.05 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • „Să săvârşim faptele iubirii fără încetare, văzând în ce vreme trăim în această lume. Trăim într-o perioadă care cere grabnic lucrarea virtuţii. Căci este timpul să ne ridicăm din somnul nepăsării şi trândăviei. Acum ziua celei de-a Doua Veniri a Domnului, care înseamnă izbăvirea deplină a credincioşilor, este mult mai aproape de noi credincioşii, decât atunci când am crezut în Hristos. Viaţa noastră pământească, care seamănă cu o noapte întunecată, aproape a trecut, şi ziua vieţii ce va să vină se află mai aproape de noi. (Şi chiar dacă Domnul nu va veni curând la a Doua Venire a Lui, vine însă la fiecare din noi prin moarte.) Aşadar de vreme ce se apropie de noi toţi ziua vieţii ce va să vină, să dezbrăcăm, ca pe nişte veşminte de noapte, faptele păcatului, şi să ne îmbrăcăm, ca şi cu nişte arme, în faptele luminoase ale virtuţii. După cum se comportă omul ziua, când este urmărit de privirile multora, aşa şi noi să ne comportăm cu cuvioşie şi rânduială, nu în ospeţe şi beţii necuviincioase, nici în desfrânări şi fapte de ruşine, nici în certuri şi pizme. Ci să ne îmbrăcăm, ca într-un veşmânt al sufletului nostru, în Domnul Iisus Hristos, încât să ne asemănăm cu desăvârşire cu El, şi să nu ne îngrijim de trup şi de poftele lui nelegiuite”.

    • Iubiți părinți, mame și tați! Domnul, când v-a binecuvântat cu copii, i-a încredințat pe ei purtării voastre de grijă, v-a lăsat să îi îndrumați și săîi învățați tot ceea ce este bun și de folos, v-a însărcinat să urmăriți fiecare pas al lor și săîi opriți de la rău; și v-a dat această sarcină tocmai vouă, pentru că străinilor copiii voștri nu le plac atât de mult, nu le sunt atât de dragi și atât de apropiați, ca vouă. Împliniți, dar, cu toată atenția această sfântă sarcină, încredințată vouă de Domnul Dumnezeu, și educați-i cât mai atent și mai sârguincios posibil pe copiii voștri. Țineți minte că educația neglijentă poate fi foarte dăunătoare pentru copii, căci la ce lucru bun ne putem aștepta de la acei copii cărora părinții nu le-au acordat atenție, pe care nu i-au învățat nimic bun în copilărie și ale căror fapte nu le-au urmărit? Acești copii, obișnuiți încă din copilărie cu samavolnicia și trândăvia, când vor ajunge la vârsta maturității, vor deveni niște membri putrezi ai societății. Nu îi duceți, așadar, voi, părinților, în această stare atât de dezastruoasă pe copiii voștri și educați-i în frica de Dumnezeu. Încă din copilărie insuflați-le că mai mult decât orice ei trebuie să își aducă aminte de Domnul, Creatorul și Binefăcătorul lor, și să trăiască cu fricăînaintea Lui. Mai ales voi, mamelor, atât timp cât copiii voștri sunt mici, luați asupra voastră osteneala de a-i îndruma pe calea credinței și a evlaviei. Copiii mici întotdeauna sunt sub ochii voștri și vă iubesc sincer, văzând grija voastră, plină de afecțiune, către ei, și în nimeni nu au atâta încredere ca în voi.Văzând dragostea și încrederea copiilor față de voi, să și profitați de acestea tot spre mântuirea lor și să vă străduiți să le insuflați că prin nimic nu vă aduc atâta plăcere și mulțumire, ca printr-o viață plină de virtuți. 

    • Depresia nu este folositoare la nimic. Doar pagubă aduce. Niciodată nu aduce ceva bun. Doar rău aduce. Nu rezolvă nicio problemă, ci doar generează probleme. Să nu ne îndreptățim că noi nu vrem să fim deprimați, ci că depresia vine de la sine. Suntem și noi de vină fiindcă îi deschidem larg ușa să intre.

      Să învățăm să nu vedem jumătatea goală a paharului, ci pe cea plină. Și dacă plouă torențial, să zicem: „Ce vreme frumoasă se face!”. Cu calm și optimism, cu credință și nădejde în Dumnezeu, cu încredere în buna Sa purtare de grijă să înfruntăm și micile, și marile noastre depresii, și micile, și marile noastre probleme și evenimentele tulburătoare ale vieții noastre. Să combatem depresia cu toate mijloacele harului pe care Biserica ni le oferă din belșug, ca să se risipească norii negri ai depresiei și să primim ca o rouă din cer roadele binecuvântate ale păcii și ale odihnei sufletelor noastre.

      În principal, să învățăm să fim oameni ai iubirii și ai păcii, iertând din lăuntrul inimii noastre pe aceia care ne-au greșit. Îndată ce îi iertăm pe cei care ne-au mâhnit, tristețea noastră se transformă în bucurie, iar necazul în veselie. Simțim veselie în inima noastră chiar și în suferința noastră. Prin iertare se liniștesc inimile noastre, diavolul este rușinat, iar Dumnezeu este slăvit!

      Depresia: o boală sufletească generală



      Care este deprimarea pe care o condamnă Sfântul Apostolul Pavel?


      1. Deosebirea dintre necaz și deprimare

      2. Întristarea, un sentiment patogen

      3. O stare a voinței

      4. „... moarte lucrează”

      5. Roadă a puținei credințe

      6. Stare fatalistă/Fatalismul

      7. Este păcat

      Pricinile depresiei
      Așa-zisele încercări ale vieții
      Problemele insolubile
      Chestiunile legate de sănătatea noastră
      Așteptările noastre neîmplinite
      Diferențele noastre față de ceilalți
      Căderile noastre
      Observațiile celorlalți
      Pricinile imaginare
      Tipul de temperament
      Timpul liber
      Diavolul și depresia


      Roadele amare ale depresiei
      „Nedumerire cruntă și întuneric”
      Ne omoară harismele
      Alungă pacea sufletului
      Ne face viața problematică
      Lipsă de armonie în relațiile cu ceilalți
      Vrăjmaș al sănătății noastre
      Depresia și viața duhovnicească


      Combaterea depresiei


      „Toate le pot în Hristos, Care mă întărește” (Filip. 4, 13)
      Recursul la pocăință
      Cunoașterea de sine și hotărâri mântuitoare
      Izbăvirea de fatalism
      Venirea cu picioarele pe pământ
      Împăcarea cu realitatea
      „Umblăm prin credință”
      Gândul la moarte
      „Aveți nevoie de răbdare” (Evr. 1, 36)
      Combate răul la rădăcina lui
      Exerciții de destindere

watch series