Liturghia Sufletul etern al Ortodoxiei in rugaciune Studii de teologie liturgica. Vol. 1

Format: 16.5x23.5 cm
ISBN: 978-606-8106-92-2
Status: in stoc

Liturghia Sufletul etern al Ortodoxiei in rugaciune Studii de teologie liturgica. Vol. 1

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Andreiana
Numar de pagini: 752

Pr. prof. Ene Braniste a fost un model de vestitor al Evangheliei lui Hristos, prin cuvant si pilda vietii sale. Cuvantul lui Dumnezeu era talcuit cu multa forta, izvorata din acceasi sursa: Sfanta Liturghie. Cuvantarea sa captiva nu numai prin eurditie si simplitate, ci si prin autenticitatea ei, exprimata de viata liturgica si duhovniceasca a celui care transmitea vestea cea buna sufletelor insetate de mantuire. (Mitr. Laurentiu)

Pret: 38.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Carti scrise de acelasi autor

    • Sub genericul: "Vremea este a face Domnului", luat din exclamarea diaconului de la începutul Sfintei Liturghii, care exprimă atât lucrarea noastră, cât și conținutul acesteia ca o viață de slujire lui Hristos, continuăm editarea celui de al II-lea volum, din cele patru programate, al operei publicistice integrale a Părintelui Prof. Univ. Dr. Ene Braniște. Volumul de față este structurat în patru părți:
      Prima parte a acestui volum este dedicată celor 7 Laude Bisericești, rânduieli ale Sfintei Biserici care se săvârșesc în cursul unei zile liturgice, care începe seara și se termină a doua zi seara. Dintre Laudele bisericești cărora le-a acordat o preocupare deosebită Părintele Braniște, prin studii de referință privind istoria și explicarea lor, au fost Vecernia și Utrenia.
      A doua parte a prezentului volum este dedicată Cărților de cult. Un amplu studiu, în două părți, a fost atribuit de Părintele Profesor Ene Braniște celei mai importante dintre cărțile de slujbă ale preotului, Liturghierului ortodox, atât din punct de vedere al calității traducerii textului și al revizuirii lui, cât și al dezvoltării îndrumărilor tipiconale.
      A treia parte a volumului însumează Îndrumări tipiconale pe care Părintele Profesor Ene Braniște le-a redactat ca fiind necesare slujbelor în sobor, slujbelor din diverse sărbători sau cu alte ocazii.
      Ultima parte cuprinde studiile de artă creștină pe care le-a realizat Părintele Profesor Ene Braniște, bazate pe importanța și semnificația spațiului liturgic.

      Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului

    • Prodigioasa activitate științifică a Pr. Prof. dr. Ene Braniște s-a desfășurat în toate cele trei domenii ale disciplinelor catedrei pe care o onora: Liturgică, Pastorală și Artă creștină, la care s-a adăugat și deosebita lucrare omiletică și catehetică. În volumul 4 al integralei am grupat mai întâi studiile sale de Teologie Pastorală, urmate de panegirice, predici la praznice și duminici, predici tematice, studii omiletice și diverse cuvântări. Această lucrarea teologică și științifică am prefațat-o cu formula liturgică a îmbrăcării felonului: << Preoții Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate...>>.
      Părintele Profesor, pentru a defini și explica pe deplin lucrarea liturgică și sacramentală a Bisericii, a legat-o și a întregit-o cu activitatea pastoral-misionară a acesteia. De aceea, studiile de Teologie Pastorală, care formează prima parte a prezentului volum, urmăresc trei probleme centrale:
      a) preotul ca persoană liturgică, cu o chemare sau vocație specială, instituită prin hirotonie și trimisă spre împlinirea misiunii sfinte, având o viață morală pilduitoare și plină de virtuți, ca păstor și om;
      b) preoția ca instituție divină, legată direct de slujirea arhierească a Mântuitorului Hristos, ca o profundă argumentare biblică și cu o misiune mântuitoare de împlinit, în Biserică și societate, prin rolul ei sacramental sau sfințitor;
      c) mijloacele și metodele pastorale necesare conducerii credincioșilor pe calea mântuirii.
      Importanța slujurii preoțești este întărită prin mulțimea virtuților necesare unui preot și prin viața sa lăuntrică sau duhovnicească, îmbunătățită continuu prin rugăciune, reculegere, spovedanie, împărtășanie, precum și prin lecturi biblice și duhovnicești.
      Aflându-ne la finalizarea celor patru volume care reunesc opera integrală, culeasă din diferite publicații, a mentorului și Părintelui nostru Ene Braniște, considerăm că ne-am împlinit doar o datorie de suflet, aducându-i astfel cuvenitul omagiu, în numele tuturor ucenicilor săi, dar și prețuirea Bisericii noastre, pe care a expimat-o Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la comemorarea a 100 de ani de la nașterea marelui teolog.
      Prin această restituire oferim posterității posibilitatea redescoperirii personalității acestui mare profesor de Teologie, care a ilustrat în perioada cea mai grea a secolului al XX-lea Liturgica, Pastorala și Arta creștină românească.

      Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și MItropolitul Ardealului

watch series