Maria Sa Neagoe Basarab. Insemnarile monahiei Platonida, Doamna Despina a Tarii Romanesti

Format: 14x21 cm
ISBN: 978-606-8439-00-6
Status: in stoc

Maria Sa Neagoe Basarab. Insemnarile monahiei Platonida, Doamna Despina a Tarii Romanesti

4 recenzii (nota 5.0)

Colectia: Alte carti
Autor:
Editura: Bonifaciu
Numar de pagini: 320

Măria Sa Neagoe Basarab... nu este in totalitate, asa cum poate o sugerează titlul, o lucrare de istorie, nici o fictiune literală și cu atât mai putin o scriere aghiografică. Nefiind exclusiv vreuna din acestea, cuprinde totuși câte ceva din fiecare.

Lucrarea de istorie poate fi socotită în măsura în care urmărește firul cronologic al domniei lui Neagoe Basarab, așa cum l-am găsit înfățișat - cu controversele de rigoare - în cele două vechi izvoare, Letopisețul Cantacuzino și Viața Sfântului Nifon scrisă de Gavriil Protul, precum și în alte documente și studii de specialitate, toate indicate în bibliografia orientativă de la sfârșitul cărții. Scriere aghiografică nu cutezăm a o numi, căci cele sfinte se cuvin a fi scrise de cei sfinți. Gândul nostru a fost doar acela de a înfățișa - într-o societate a modelelor de tot felul - chipul unui domn român care a trăit în mod isihast.

Aici, sursa principala de inspirație ne-a fost cartea Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie, o scriere în felul ei autobiografică, fiindcă toate sfaturile date prințului moștenitor au în ele greutatea cuvântului cercat cu fapta. Învățăturile ne arată că viața voievodului muntean a cuprins cele trei dimensiuni nedespărțite ale spiritualității ortodoxe, așa cum ni le înfățișează teologia răsăriteană: dogmatica, eclesiastica si ascetica. Domnul Neagoe a cunoscut dogmele credintei pravoslavnice si le-a pazit cu sfintenie. De asemenea, a avut nemarginita evlavie si dragoste pentru Biserica, pentru randuielile si slujitorii ei adevarati, episcopi, preoti sau monahi. Si nu in ultimul rand a dus o viata de asceza, unind nevointele trupesti cu trezvia mintii.

Invataturile cuprind pagini minunate de Filocalie privind stiinta duhovniceasca a curatirii omului de patimi si a unirii sale cu Dumnezeu.

Pret: 43.00 LEI   
  Cumpara


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:  Trimite comentariul
Mesaje: (4) - Pagina 1 din 1
:
5.0
2016-02-02 18:01:39
O fascinanta carte de invatatura! Parintii care vor citi-o,vor avea la indemana pentru copiii lor fermacatoare exemple de viata,bunicii vor avea exemple de atitudine fata de nepoti,copiilor si tinerilor li se va lipi de suflet si le va fi un reper de conduita. Iar daca cei ce ne conduc astazi destinele ar avea macar o mica,mica parte din credinta,intelepciunea,caracterul,atitudinea si cultura marelui domnitor cred,ca si poporul ar fi pe masura. O carte, care n-ar trebui sa lipseasca din nici o casa de roman. ileana neaga

:
5.0
2014-06-02 10:19:15
O carte extraordinara un exemplu de viata si jertfa .Merita citita.

:
5.0
2013-12-17 10:09:57
Doamne ajuta ! Doresc sa comand prin posta ramburs, 50 buc din cartea Maria sa, Neagoe Basarab. Va pot contacta la un nr. de telefon? Astept raspuns pentru a va trimite adresa la care sa ajunga coletul. Va multumesc, Ioan Lucanu

:
5.0
2013-11-19 12:13:14
Aceasta este o carte deosebita!!! Pe mine m-a invatat purtarea cuviincioasa in familie. Adica nu cred ca am invatat-o inca, dar am vazut cum ar trebui sa arate o familie crestina! Si apoi este atat o carte istorica, cat si beletristica, si duhovniceasca si de cateheza. Cu un limbaj dulce si aparte, potrivit cu vremurile pe care le descrie. Este incredibila si de o valoare inestimabila. Te face sa iti cunosti mai bine, neamul, radacinile, credinta, este autentica. Este... minunata!!! Te apropie de neam, de popor, de pamant, de adevaratele valori, de o viata mai curata, mai buna, de mai multa intelepciune... O carte a neamului! Orice crestin trebuie sa o aibe in casa sa! O recomand cu deosebita caldura!!!

--Pagina 1 din 1--

Carti similare

Carti scrise de acelasi autor

watch series