Tratat de teologie dogmatica si ecumenica

Aceasta lucrare este un rezumat al prelegerilor propuse in cadrul catedrei de specialitate de la Facultatea de Teologie Andrei Saguna din Sibiu

Editura: Andreiana
Format: 13x20 cm
Numar de pagini: 0


Status: momentan indisponibil
Pret: 30.00 LEI   
Momentan indisponibil


Scrieti o recenzie

Nume:
Email:
Mesajul:
Apreciere:



  Trimite comentariul


(Nu exista recenzii la aceasta carte. Fiti primul care scrie o recenzie!)


Carti similare

Volume apartinand de la aceeasi editura

    • Prodigioasa activitate științifică a Pr. Prof. dr. Ene Braniște s-a desfășurat în toate cele trei domenii ale disciplinelor catedrei pe care o onora: Liturgică, Pastorală și Artă creștină, la care s-a adăugat și deosebita lucrare omiletică și catehetică. În volumul 4 al integralei am grupat mai întâi studiile sale de Teologie Pastorală, urmate de panegirice, predici la praznice și duminici, predici tematice, studii omiletice și diverse cuvântări. Această lucrarea teologică și științifică am prefațat-o cu formula liturgică a îmbrăcării felonului: << Preoții Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate...>>.
      Părintele Profesor, pentru a defini și explica pe deplin lucrarea liturgică și sacramentală a Bisericii, a legat-o și a întregit-o cu activitatea pastoral-misionară a acesteia. De aceea, studiile de Teologie Pastorală, care formează prima parte a prezentului volum, urmăresc trei probleme centrale:
      a) preotul ca persoană liturgică, cu o chemare sau vocație specială, instituită prin hirotonie și trimisă spre împlinirea misiunii sfinte, având o viață morală pilduitoare și plină de virtuți, ca păstor și om;
      b) preoția ca instituție divină, legată direct de slujirea arhierească a Mântuitorului Hristos, ca o profundă argumentare biblică și cu o misiune mântuitoare de împlinit, în Biserică și societate, prin rolul ei sacramental sau sfințitor;
      c) mijloacele și metodele pastorale necesare conducerii credincioșilor pe calea mântuirii.
      Importanța slujurii preoțești este întărită prin mulțimea virtuților necesare unui preot și prin viața sa lăuntrică sau duhovnicească, îmbunătățită continuu prin rugăciune, reculegere, spovedanie, împărtășanie, precum și prin lecturi biblice și duhovnicești.
      Aflându-ne la finalizarea celor patru volume care reunesc opera integrală, culeasă din diferite publicații, a mentorului și Părintelui nostru Ene Braniște, considerăm că ne-am împlinit doar o datorie de suflet, aducându-i astfel cuvenitul omagiu, în numele tuturor ucenicilor săi, dar și prețuirea Bisericii noastre, pe care a expimat-o Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la comemorarea a 100 de ani de la nașterea marelui teolog.
      Prin această restituire oferim posterității posibilitatea redescoperirii personalității acestui mare profesor de Teologie, care a ilustrat în perioada cea mai grea a secolului al XX-lea Liturgica, Pastorala și Arta creștină românească.

      Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și MItropolitul Ardealului

watch series